Startpagina
Mail Marjan Janssen
Mail Marjan
Homepage NWP
Natuurlijke EHBO
Brandend maagzuur
Startpagina
Marjan Janssen
Praktijkruimte
Contact
Bereikbaarheid
Links
Natuurgeneeskunde
Voeding
Fytotherapie
Bachbloesem
Lichaamsgericht werk
Spagyriek
Toepassingen
Werkwijze
Behandeling
Nazorg
Tarieven
Vergoedingen
Nieuws / Artikelen
Hooikoorts
Luister naar je lichaam
Wat is CBD?
EHBO Op vakantie
Natuurlijke EHBO
Wondverzorging
Brandend maagzuur
Wat laat je.....

Praktijk voor Natuurgeneeskunde

Marjan Janssen

Praktijk voor Natuurgeneeskunde Marjan Janssen  info@marjanjanssen.nl

Aangesloten bij Beroepsvereniging NWP  Lidmaatschapsnummer P1687

Wondverzorging

Calendula
Calendula werkt verzachtend, verzorgend en ondersteunt het herstellend vermogen van de huid.  Het stimuleert de vorming van nieuw huidweefsel en helpt littekens voorkomen. Verder is Calendula antiseptisch en bovenal bevordert het de genezing van wonden. Het is eigenlijk een natuurlijk jodium/betadine dat niet alleen ontsmet, maar ook zorgt voor een voorspoedige genezing of herstel van de huid.
De zalf is doorgaans makkelijk verkrijgbaar bij apotheek en drogist, doch de variant uit de betere reformzaak heeft een zuivere en betere kwaliteit. De oertinctuur moet u meestal bestellen. Het beste is om hierbij te kiezen voor de Calendula- of beter Hypercal-oertinctuur (een combinatie van Hypericum en Calendula). Hypericum werkt vooral bij wonden, die in zenuwrijke delen, zoals bv. vingers en tenen, zijn ontstaan. Wonden die ontstaan zijn door puntige voorwerpen, zoals bv. spijkers en spelden, reageren prima op een behandeling met Hypericum. Ook na een bezoek aan de tandarts, die vaak gebruik maakt van puntige voorwerpen om in je mond te werken, is spoelen met een verdunde oplossing van hypercal-tinctuur aan te bevelen.

De Hypercal-tinktuur heeft een ontsmettende, bloedstelpende en genezende werking.

  

Hieronder leest u aanwijzingen voor het gebruik bij eenvoudige wonden, open wonden, dichte wonden, gecompliceerde wonden en verwondingen in de tropen.


Wondverzorging;

 1. U kunt een wond goed reinigen door een gaasje, gedoopt in gekookt water waarin Hypercal-tinktuur is gedruppeld, te gebruiken.
 2. Qua dosering worden 20 druppels Hypercal-tinktuur gebruikt op één kopje gekookt en afgekoeld water.
 3. Daarna brengt u Hypercal-zalf of Calendulazalf op de wond.
 4. De wond wordt dan afgedekt met een gaasje wat u kunt vastplakken met leukopor (papieren pleister) of leukoplast. Leukopor plakt wat minder stevig dan leukoplast.
 5. Bij grotere wonden kan er een gaasje met Hypercal-tinktuur op de wond gelegd worden. U kunt dit verband regelmatig bevochtigen; laat het zo lang mogelijk zitten. Na één dag kunt u eventueel overstappen op Hypercal-zalf om verweking van de wond te voorkomen.


Bij gewone huis-, tuin- en keukenwondjes hoeft niets gedaan te worden.

 • Zorg dat de wond schoon is. Wilt u ontsmetten dan is Calendula een aanrader, omdat deze niet alleen ontsmet, maar ook de genezing bevordert en littekenvorming voorkomt. Voor ontsmetting van een wondje kunt de enkele druppels rechtstreeks op de wond druppelen. Dat is sterk en prikt onaangenaam. Zachter is het een verdunning te gebruiken van 1:7, zie hieronder.
 • Op open wonden en grote wonden nooit zalf smeren, i.v.m. infectiegevaar, maar altijd de Calendula- of Hypercal-oertinctuur-verdunning in steriele vorm.


Verdunning maken

 1. Verdunning 1:7, u neemt 1 druppel Calendula/Hypercal-oertinctuur en 7 druppels afgekoeld gekookt water.
 2. Maak een oplossing die voldoende is om 1 steriel gaasje nat te maken, vaak is 10 druppels oertinctuur en 70 druppels water voldoende.
 3. Doe het steriele gaasje in de oplossing en leg het natte gaasje 10 minuten op de wond en verwijder het dan (anders gaat het gaas in de wond vastzitten) en verbindt dan, indien nodig, de wond. 
  Bij kleine wondjes is 1 x voldoende. Bij grotere, eenvoudige wonden is 2 x daags voldoende, tot de wond sluit.
 4. Pas als de wond dicht is, mag er zalf op gesmeerd worden.


Prikwonden

Veroorzaakt door spijkers, naalden, priemen, messen, tandenbeten enz.

Het wondje kan heel klein, bijna onzichtbaar zijn en hoeft niet eens of nauwelijks te bloeden. Toch kunnen dieper gelegen weefsels beschadigd zijn en ligt een mogelijke infectie op de loer.

Bevorder eventueel de doorbloeding bij een weinig bloedende wond en druk zachtjes op de wondomgeving. Hierdoor spoelt de wond zichzelf enigszins schoon.

Reinig de wond met hypericumtinctuur. Hypericum werkt effectief op zenuwpijn (en kan de kans op tetanus verminderen).

Roep bij twijfel altijd professionele hulp in (tetanusprik)Moeilijk genezende of ontstoken wonden

Weet u dat wonden bij u langzaam of moeilijk genezen, of altijd littekens achterlaten, gebruik dan zeker Calendula/Hypercal. Bijvoorbeeld na een operatie, bevalling of bij diabetes. Ook als u ziet dat een schijnbaar ongecompliceerde wond moeilijk of langzaam heelt. Gebruik de hier boven beschreven oplossing 3 x daags, of als het ontstoken is of dreigt 6 x daags. Wel steeds een nieuwe oplossing maken. Zodra de genezing op gang komt, kunt u de frequentie verminderen naar 3 x daags en 1 x daags tot hij dicht is.Gesloten verwondingen zijn verwondingen die ontstaan zijn na een val, slag of stoot. Je ziet dan een zwelling en/of blauwe plek terwijl de huid intact is. Dergelijke verwondingen dienen bij voorkeur altijd gekoeld te worden om verdere zwelling te voorkomen en pijn tegen te gaan. Je kunt in zo'n geval Arnica-zalf gebruiken om de pijn te verzachten en de plek vlotter te doen genezen. Arnica-zalf mag niet gesmeerd worden op een beschadigde huid; dit kan ontstekingsreacties veroorzaken.  Kinderen eventueel wat resquedruppels geven voor de pijn en de schrik (eventueel resquecrème op de slapen of de polsen)


Verstuiking en kneuzing

Altijd eerst koelen met koude natte lappen. Arnica zalf smeren


Littekens
Als u bang bent voor littekens, of altijd littekens krijgt, smeer als de wond dicht is 1 x daags Calendulazalf op de wond. Dit werkt bijvoorbeeld ook bij puistjes of acne. Doe dit gedurende langere tijd voor een optimaal resultaat.