Startpagina
Mail Marjan Janssen
Mail Marjan
Homepage NWP
EHBO Op vakantie
Wondverzorging
Startpagina
Marjan Janssen
Praktijkruimte
Contact
Bereikbaarheid
Links
Natuurgeneeskunde
Voeding
Fytotherapie
Bachbloesem
Lichaamsgericht werk
Spagyriek
Toepassingen
Werkwijze
Behandeling
Nazorg
Tarieven
Vergoedingen
Nieuws / Artikelen
Hooikoorts
Luister naar je lichaam
Wat is CBD?
EHBO Op vakantie
Natuurlijke EHBO
Wondverzorging
Brandend maagzuur
Wat laat je.....

Praktijk voor Natuurgeneeskunde

Marjan Janssen

Praktijk voor Natuurgeneeskunde Marjan Janssen  info@marjanjanssen.nl

Aangesloten bij Beroepsvereniging NWP  Lidmaatschapsnummer P1687

Natuurlijke EHBO

NATUURLIJKE EHBO:

kwaaltjes en ongemakken


Natuurlijke middelen zijn van oudsher uitermate geschikt en toepasbaar voor talrijke kleine klachten en kwaaltjes. Een aantal van deze veelvoorkomende kwaaltjes en klachten heb ik hieronder met een natuurlijke aanpak besproken.


Onderstaande tips zijn niet bedoeld bij (zeer) hevige en/of aanhoudende klachten. Raadpleeg bij twijfel altijd een arts!

  

Hoofdpijn

De aanpak van hoofdpijn is uiteraard afhankelijk van de oorzaak,

  • Het lijkt erg tegenstrijdig, maar zowel hitte als kou kunnen hoofdpijn verlichten. Een ijspack of ijswater compress in de nek of op je voorhoofd kan ontsteking verlichten en hoofdpijn verdrijven. Een heet compress kan spieren in nek en schouders ontspannen, waardoor de blokkade wordt opgeheven die vaak de oorzaak is van spanningshoofdpijn.
  • Bedenk, zeker op vakantie, dat onvoldoende drinken ‘uitdrogingshoofdpijn’ kan veroorzaken. Zorg dus dat je voldoende water drinkt.
  • Een warm voetbad met het sap van een halve citroen kan goed werken en ontspant, ben je druk in je hoofd neem dan een voetenbad met leem. In een voetenbad gaan 2 maatschepjes groene leempoeder. (Ook zeer geschikt bij overmatig zweten en schimmelklachten). Door er essentiële olie (o.a. lavendelolie of tea tree) aan toe te voegen kan men de werking van de leem versterken. Voeg altijd de olie toe aan de leem voordat het aan het water toegevoegd wordt. Let op bij het weggooien van het badwater: goed naspoelen om te voorkomen dat de afvoer verstopt!
  • De impuls om je hoofd of nek te wrijven als je hoofdpijn hebt, is een goede intuïtie. Probeer je hoofd voorzichtig te draaien om je nek te stretchen en spierspanning te verlichten. Lavendelolie inmasseren op de slapen, voorhoofd, nek en schouders in combinatie met een zachte massage beginnend in je kaakgebied, je voorhoofd net boven je neus en de gebieden boven en onder je ogen werkt heel erg goed.


Splinters

1 druppel pure lavendelolie met daarop een dikke laag leempasta (tube). Probeer dit zolang mogelijk te laten zitten. Eventueel kun je het verbinden zodat de klei goed blijft zitten. De klei trekt als het ware de splinter naar de oppervlakte en maakt de huid wat weker. Het is daardoor gemakkelijker om de splinter te verwijderen.


Verkoudheid

Stomen kan verlichting geven. Doe dit desgewenst driemaal per dag, gedurende een kwartier boven een kom heet water (pas op voor verbranding). Dit kan met kamillebloemen, salie of tijmbladeren (gebruik 15 gram van het kruid en maak daar een geconcentreerde thee van), of met etherische oliën van wilde tijm, den, echte kamille of pepermunt. Eucalyptus is ook vaak een goed middel, echter voor kleine kinderen vaak te prikkelend en kan op de stembanden slaan.

Ook het mengen van een neutrale crème of vaseline (drogist of supermarkt) met een slijmoplossende olie zoals: anijs, ceder, sandelhout, Teatree, hysop geeft verlichting, smeer de crème op de borst en hals.


Voorhoofdsholteontsteking

Masseer het voorhoofd voorzichtig met een mengsel van een theelepel basisolie en 2 druppels pepermuntolie.


Oorpijn

Verwarm au bain-marie 1 theelepel Sint.Jans (=Hypericum-olie) & 1 druppel etherische Lavendelolie

Doordrenk een watje met de olie en leg het zo heet als comfortabel in het oor

Belangrijk: als het oor open is en ‘loopt’, doe je er nooit iets in ivm infectie-gevaar!


Insectenbeten/steken

Een druppeltje Teatree- of lavendelolie helpt goed bij muggensteken.

Bij een wespensteek neutraliseert citroensap of azijn het gif. Dit kan er onverdund op gedruppeld worden. Je kunt er eventueel Teatree- of lavendelolie door mengen.

Bij een bijensteek neutraliseert zuiveringszout of soda het gif. Los twee theelepels op in water en dep met een watje op de aangedane plek.

Is er sprake van een kwallenbeet dan kun je er pure Teatree- of lavendelolie op druppelen. Zorg wel dat de tandjes of tentakels verwijderd zijn.


Verbranding door de zon

Komkommerschijfjes op de huid leggen.

Verse aloëgelei uit een vers blad op de huid smeren.

Calendula-olie smeren.


Misselijkheid

Gember is een bekend en goed werkend middel tegen alle vormen van misselijkheid. Je kunt het verwerken in een thee of in een gerecht.

Thee van pepermunt en citroenmelisse hebben ook een goed effect evenals de geur van gember en pepermunt.

Een andere mogelijkheid is om 3 druppels lavendelolie, 3 druppels pepermuntolie en 3 druppels gemberolie te mengen met 25 ml basisolie en daarmee de buik voorzichtig met de klok mee in te masseren.


Diarree

Diarree heeft altijd een oorzaak. De hier genoemde middelen helpen om de diarree te verminderen, maar het is belangrijk om na te gaan wat de diarree veroorzaakt heeft, rekening houdend met het feit dat het lichaam gewoon een ziektemaker (via de diarree) kwijt moet.


Zwarte thee zonder suiker en melk, eventueel met een klein beetje honing.

Geraspte appel met kaneel en banaan is ook stoppend.

Een theelepel klei/leempoeder aanmaken in een glas mineraal- of bronwater, enkele uren laten

staan, daarna het vocht opdrinken (niet meer roeren, het residu op de bodem laten). Hierna voldoende drinken. Goed toepasbaar bij diarree, na een zware maaltijd, bij misselijkheid en bij een acute voedselvergiftiging. De klei zal vergiften absorberen, de darmflora stimuleren, immuunsysteem en weerstand verbeteren..

Let op; niet inwendig gebruiken bij: medicijnengebruik (wel na een uurtje), bij aanhoudende constipatie en tegelijk met laxeerdranken of –middelen.


Probiotica en reizigersdiarree

Het gebruik van probiotica (preparaten met goede darmbacteriën) helpt mee om voedselinfecties te voorkomen. Ook verminderen ze de ernst en duur van de klachten als u toch geveld bent door een voedselinfectie. Behoort u tot de risicogroepen of reist u deze zomer af naar warmere landen neem dan een probioticum in poeder- of capsulevorm in de reistas mee. U kunt het preventief gebruiken om infecties te voorkomen. Wanneer u maag- of darmklachten krijgt verminderen ze de hevigheid en duur van de klachten. Bij reizigersdiarree blijken o.a. de Lactabacillus plantarum 299V, Lactobacillus rhamnosus GG en LGG de klachten te verminderen.Obstipatie

Er kunnen verschillende oorzaken ten grondslag liggen aan obstipatie die belangrijk zijn om te achterhalen. Wanneer de obstipatie het gevolg is van een ziekte of aandoening, zal deze ziekte moeten worden behandeld. In andere gevallen - wanneer de obstipatie samenhangt met de leefwijze - kan obstipatie het beste voorkomen en behandeld worden met een combinatie van voldoende lichaamsbeweging, een vezelrijk dieet, voldoende vochtinname en wellicht door het gebruik van medicatie. Zonodig kan een klysma uitkomst bieden. Indien men moeizaam de ontlasting kwijt kan raken, kan bekkenfysiotherapie de problemen verhelpen.


Hoe is verstopping te voorkomen en wat kunt u zelf doen om verstopping te voorkomen?

  • Eet veel vezels: groenten, fruit en zemelen zijn uitstekende vezelbronnen.
  • Drink voldoende water per dag (minstens 8 glazen water per dag).
  • Neem voldoende lichaamsbeweging..
  • Ga naar de badkamer wanneer je aandrang hebt. Houd de ontlasting niet op. Door drang vaak te onderdrukken zal men deze na verloop van tijd niet meer waarnemen. Wanneer er reeds langere tijd sprake is van obstipatie, is het vaak moeilijk om drang waar te nemen. In dat geval kan men het beste een kwartier na de maaltijd naar het toilet gaan.
  • Maak een afspraak met een natuurgeneeskundig therapeut


Deze tips geven wat verlichting;

Lichte buikmassage met een olie van bv een van de volgende kruiden, rozemarijn, gember, zwarte peper, pepermunt, venkel of marjolein. Wrijf zacht over de buik met de klok mee. Sluit af met zacht wiegen.

Diep doorademen en een paar keer diep door de knieën zakken. Bovenstaande eventueel een aantal keren herhalen.

Uiteraard is het belangrijk om goed en voldoende water te drinken, voldoende te bewegen en zorg te dragen voor de inname van goede voedingsvezels


Als de verstopping desondanks enige tijd aanhoudt, en gepaard gaat met bijkomende symptomen, zoals bloed of slijm bij de ontlasting, kan nader onderzoek naar de oorzaak van de verstopping door de huisarts nodig zijn.