Startpagina
Mail Marjan Janssen
Mail Marjan
Homepage NWP
Natuurgeneeskunde
Voeding
Startpagina
Marjan Janssen
Praktijkruimte
Contact
Bereikbaarheid
Links
Natuurgeneeskunde
Voeding
Fytotherapie
Bachbloesem
Lichaamsgericht werk
Spagyriek
Toepassingen
Werkwijze
Behandeling
Nazorg
Tarieven
Vergoedingen
Nieuws / Artikelen
Hooikoorts
Luister naar je lichaam
Wat is CBD?
EHBO Op vakantie
Natuurlijke EHBO
Wondverzorging
Brandend maagzuur
Wat laat je.....

Praktijk voor Natuurgeneeskunde

Marjan Janssen

Praktijk voor Natuurgeneeskunde Marjan Janssen  info@marjanjanssen.nl

Aangesloten bij Beroepsvereniging NWP  Lidmaatschapsnummer P1687

Natuurgeneeskunde

Holistische visie


Ziekte en gezondheid worden vanuit een holistische visie benadert. Er wordt gezocht naar de oorzaak van de klacht(en) waarbij het menselijk organisme als een onlosmakelijke eenheid van lichamelijk, mentaal en emotioneel functioneren gezien wordt, voortdurend in interactie met zijn of haar omgeving.

Het menselijk lichaam is (als onderdeel van de natuur) altijd op zoek naar de juiste balans. Deze balans is voor iedereen anders.

Als je geestelijk uit balans bent zal dat (uiteindelijk) op lichamelijk, maar ook op emotioneel en sociaal niveau zijn uitwerking hebben, en andersom natuurlijk ook.

Je zou dus kunnen stellen dat de klachten die je ervaart in eerste instantie een herstel poging zijn van het lichaam om de balans weer te herstellen.

Zo kan er bij een bijvoorbeeld een jeukende schilferende huidaandoening worden gekozen om de huid te gaan behandelen met een zalf die de klachten onderdrukt. Een natuurgeneeskundige zoekt verder en ontdekt dat de oorzaak wellicht een slechte vertering in de darmen is. Een andere oorzaak kan bijvoorbeeld stress zijn. Door de oorzaak aan te pakken en bijvoorbeeld weer te zorgen voor een goede  spijsvertering zullen de klachten (zonder zalf) verdwijnen.Behandelvormen


In deze zin is natuurgeneeskunde een heel breed begrip en vallen therapievormen als voedingsadviezen, leefstijladviezen, ontspanningstechnieken, (ontspannende / harmoniserend) massages, schröpfen, bachbloesemremedies, complexe homeopathie, spagyriek en fytotherapie (kruidengeneeskunde) onder de behandelingen welke ik aanbied.Een voorbeeld ter verduidelijking:

Iemand heeft hooikoorts. Zowel de drogist als de huisarts hebben tal van middeltjes om de klachten te bestrijden (lees; onderdrukken). Als natuurgeneeskundige kijk ik naar de oorzaak van het ontstaan van deze klachten. Tenslotte heeft niemand dezelfde hooikoorts klachten en is de beleving telkens anders. Door op zoek te gaan naar de individuele ‘aanleiding’ en deze te gaan behandelen gaan de klachten vanzelf weg.

Het nadeel van een natuurgeneeskundige behandeling kan hierbij zijn dat het langer kan duren voordat de klachten verdwijnen, tenslotte worden de klachten niet onderdrukt maar moet het lichaam zelf aan de slag.

Anderzijds heeft ook de natuurgeneeskundige een aantal mogelijkheden ter beschikking om de klachten ook meteen op acuut niveau aan te pakken, zonder de patiënt ook meteen te belasten met chemische hulpstoffen. Voorbeelden hiervan zijn klei- of leempakkingen, wikkels, oliën, bachbloesem remedies, spagyrische- of kruidentincturen of massagetechnieken. Al deze mogelijkheden en technieken hebben in acute situaties hun dienst meerdere malen bewezen.Natuurgeneeskunde complementair aan reguliere geneeskunde


Ik wil overigens niet de natuurgeneeskunde boven de reguliere geneeskunde propaganderen, anders zou ik niet al meer dan 28 jaar in de reguliere medische zorg werkzaam zijn. Beide hebben hun nut en kracht bewezen en verdienen een plek complementair aan elkaar in onze gezondheidszorg.

Vanuit dit oogpunt wil ik u ook benadrukken om niet zelfstandig een reguliere behandeling of medicatie te stoppen, maar dit altijd te doen in samenspraak met uw behandelend huisarts of specialist. Ook bij acute, ernstige klachten dient u altijd eerst uw huisarts te raadplegen.
  

De natuurgeneeskunde is de oudste vorm van geneeskunde. De basis is gelegen in het louter aanspreken van het natuurlijke genezende vermogen van het lichaam waarbij nooit schadelijke of sterkwerkende middelen worden toegepast.

Dat wil zeggen dat een natuurgeneeskundig therapeut niet gericht is op het behandelen van ziekteverschijnselen, maar zich meer richt op een doelgerichte aanpak van de aanleiding of oorzaak van de klachten.