Startpagina
Mail Marjan Janssen
Mail Marjan
Homepage NWP
Hooikoorts
Wat is CBD?
Startpagina
Marjan Janssen
Praktijkruimte
Contact
Bereikbaarheid
Links
Natuurgeneeskunde
Voeding
Fytotherapie
Bachbloesem
Lichaamsgericht werk
Spagyriek
Toepassingen
Werkwijze
Behandeling
Nazorg
Tarieven
Vergoedingen
Nieuws / Artikelen
Hooikoorts
Luister naar je lichaam
Wat is CBD?
EHBO Op vakantie
Natuurlijke EHBO
Wondverzorging
Brandend maagzuur
Wat laat je.....

Praktijk voor Natuurgeneeskunde

Marjan Janssen

Praktijk voor Natuurgeneeskunde Marjan Janssen  info@marjanjanssen.nl

Aangesloten bij Beroepsvereniging NWP  Lidmaatschapsnummer P1687

We zijn tegenwoordig zo druk en gaan maar door, waardoor we soms belangrijke signalen van ons lichaam gewoon negeren.

Het is tegenwoordig bijna normaal om maar door te buffelen, ook als je eigenlijk ziek bent. Hoe vaak heb je wel niet een collega of een vriend(in) gezien, al weken snotterend of al tijdenlang klagend over buikpijn die maar niet overgaat? Wij begrijpen dit natuurlijk helemaal, en zijn er zelf ook schuldig aan, de tijd waar we in leven vraagt voortdurend het uiterste van onze krachten en inspanningen.
Toch pleiten we er anderzijds steeds voor om beter voor onszelf te zorgen.

Ieder mens is uniek met zijn sterke en zwakke eigenschappen, maar ook met zijn sterke en zwakke(re) organen. Op bepaalde momenten waarbij bijvoorbeeld veel stress ondervonden wordt ‘spelen deze organen op’. Dit ‘opspelen’ kan zowel fysiek als emotioneel tot uiting komen. In feite zijn ze een schreeuw om aandacht van ons lichaam ‘doe het alsjeblieft wat rustiger aan, neem rust’. Vergelijk het maar eens met een lampje op je dashboard wat opeens gaat branden en waar je je geen raad mee weet. Wat doe je nu? Ga je naar een garage? Plak je het lampje af, draai je het los zodat je het niet meer kunt zien of negeer je het?

  

Luisteren naar de signalen van je lichaam

Ons lichaam heeft een groter en dieper geheugen dan we voor mogelijkheid houden. Doorstane angsten, emotionele en fysieke trauma’s schokken liggen er als een litteken of een gevoelige plek in opgeslagen. Ten gevolge van een bepaalde gebeurtenis of ervaring kunnen deze gebeurtenissen (in een andere hoedanigheid) opeens de kop weer opsteken in de vorm van bijvoorbeeld pijn, vermoeidheid, een depressie, huiduitslag, benauwdheid of noem maar op. Vooral psychische en emotionele stress heeft een onmiskenbaar effect op de organen."
Zelfs ervaringen uit een vroege jeugd, maar ook overerfde eigenschappen, zitten verborgen in ons lichaam en laten ons zijn wie wij zijn.
We mogen leren meer en beter te luisteren naar wat ons lichaam ons te vertellen heeft, wat ook wil zeggen dat we naar onze emoties mogen luisteren, want ook emoties hebben invloed op ons lichaam en ons functioneren.

Iedereen is uniek, niemand is een gemiddelde mens? Iedereen heeft zijn eigenaardigheden, talenten en specifieke problemen.
Voor jouw klachten bijvoorbeeld zijn er oplossingen die bij jou als unieke persoon passen, die oplossingen zullen voor anderen niet of anders werken (ook al zegt facebook dat veel zaden en pitten of kefir drankjes zo goed zijn, voor iedereen zal het resultaat anders zijn).
Kortom door beter naar ons lichaam te luisteren leren we onszelf beter te begrijpen en kunnen we ziekte voorkomen door er beter op te anticiperen.

Het duurt even voordat je alle signalen van je lichaam leert herkennen. Hoofdpijn of huidklachten zijn duidelijke signalen dat er iets niet klopt. Darmklachten kun je ook niet over het hoofd zien. Maar depressieve gevoelens of toenemende vermoeidheden zijn veel moeilijker te koppelen. Toch is het belangrijk om bij iedere klacht (hoe klein ook), maar zeker bij een klacht die steeds terugkomt, stil te staan. Leg je handen maar eens op het pijnpunt, probeer even heel stil te zijn en bewust te voelen wat er binnenin gebeurt.

Om voor jezelf dingen duidelijk te krijgen kun je het beste een dagboekje bijhouden, waarin je opschrijft wat je eet en drinkt, beweegt, wat het stressniveau of energieniveau is, wat je klachten zijn, maar vooral wat je voelt en ervaart.
Als je dat een poosje doet, kun je normaal gesproken redelijk makkelijk achterhalen waar je klachten mee te maken hebben.

Ik begrijp heel goed dat de meeste mensen geen zin hebben om naar hun lichaam te luisteren, dat het raar, verwarrend en (te)vaag is.
Ik begrijp ook dat het verwarrend is dat je gezond eet en toch ziek wordt, dat de buurvrouw slank blijft bij het eten van appeltaart terwijl jij bij wijze van spreken van sla al bijkomt.
Ik begrijp ook dat je graag een eenduidig advies wilt hebben. Vis is goed en vlees is fout, geen of wel koolhydraten enz. Of de gedachte dat melk slecht is voor iedereen.
Mijn bedoeling is je in ieder geval aan het denken, voelen en ervaren te zetten.


Voel je vrij om te reageren via mijn mailadres info@marjanjanssen.nl