Startpagina
Mail Marjan Janssen
Mail Marjan
Homepage NWP
Spagyriek
Luister naar je lichaam
Startpagina
Marjan Janssen
Praktijkruimte
Contact
Bereikbaarheid
Links
Natuurgeneeskunde
Voeding
Fytotherapie
Bachbloesem
Lichaamsgericht werk
Spagyriek
Toepassingen
Werkwijze
Behandeling
Nazorg
Tarieven
Vergoedingen
Nieuws / Artikelen
Hooikoorts
Luister naar je lichaam
Wat is CBD?
EHBO Op vakantie
Natuurlijke EHBO
Wondverzorging
Brandend maagzuur
Wat laat je.....

Praktijk voor Natuurgeneeskunde

Marjan Janssen

Praktijk voor Natuurgeneeskunde Marjan Janssen  info@marjanjanssen.nl

Aangesloten bij Beroepsvereniging NWP  Lidmaatschapsnummer P1687

Het hooikoorts seizoen lijkt alweer begonnen! Dit jaar lijkt het zelfs nog eerder dan voorgaande jaren. Veel mensen klagen zelfs dat hun klachten dit jaar nog heftiger zijn dan de afgelopen jaren.

Voor velen dan ook het moment om koortsachtig op zoek naar middelen om neus, ogen, keel en longen rustig te krijgen.


In onderstaand artikeltje wil ik graag wat meer vertellen over het fenomeen Hooikoorts en de natuurgeneeskundige aanpak ervan.

  

Hooikoorts

Wat is hooikoorts eigenlijk?


Hooikoorts is een verzameling van klachten welke zich uiten in een allergische reactie (een overmatige reactie) van de slijmvliezen van neus en ogen op stuifmeel van grassen, bomen en andere planten die voor de bestuiving afhankelijk zijn van de wind.

Hooikoorts veroorzaakt niezen, jeukende of tranende ogen en ‘loopneuzen’.

De klachten die gepaard gaan met hooikoorts ontstaan doordat de stuifmeelkorrels die op het slijmvlies terecht komen het afweersysteem aanzetten tot een reactie. Deze lichamelijke reacties worden veroorzaakt door de stof histamine. Door de vrijgekomen histamine ga je niezen en tranen. Feitelijk veroorzaakt dus niet de berkenpol de loopneus, maar de histamine.


Histamine zit altijd in ons lichaam. Komt er een vreemde stof in ons lichaam, die het lichaam ziet als vijandelijk, dan brengt het lichaam grotere hoeveelheden histamine naar die plek. Bij mensen met hooikoorts zal te veel histamine vrijkomen in de periode dat grassen en bomen in de bloei staan. Wie een pinda-allergie heeft, maakt te veel histamine aan bij het eten van pinda’s. De allergie verschilt dus per persoon, maar de histamine zorgt bij hooikoorts voor vergelijkbare allergische reacties zoals ogen die dik worden en jeuken.


Histamine komt van nature in je lichaam voor; het is een lichaamseigen stof die signalen geeft aan je hersenen of afweersysteem. Ook zit het in voeding. Histamine heeft verschillende belangrijke functies in het lichaam, het speelt een rol in het afweersysteem, zorgt voor het overdragen van prikkels in de hersenen en reguleert slaapprocessen.Wat kun je eraan doen?


Tabletten, oogdruppels en neusspray zijn vrij bij drogist en supermarkt te koop.

Antihistaminica-tabletten hebben een histamine onderdrukkend effect waardoor ze de klachten onderdrukken.

Neussprays en oogdruppels verlichten weliswaar vrij snel de klachten maar hebben eveneens een histamine onderdrukkend effect.

Antihistaminica verminderen dus de ziekteverschijnselen die optreden bij hooikoorts.

Er bestaat geen geneesmiddel waarmee hooikoorts genezen kan worden.


Buiten het feit dat deze middelen de kwaal dus niet genezen is het onderdrukkende effect er de oorzaak van dat de klachten ieder jaar heftiger terugkomen en dat men mogelijk voor nog meer zaken (zoals bijvoorbeeld voedingsmiddelen) overgevoelig raakt.Natuurgeneeskundige kijk en aanpak


Vanuit de natuurgeneeskunde is het beter om de klacht bij de bron en dus de oorzaak aan te pakken, waarbij ieder mens zijn persoonlijke aanpak verdient. Daarbij en tenslotte is iedere uiting van hooikoorts anders.


Als natuurgeneeskundige is het belangrijk om naar de mens in zijn totaliteit te kijken en een individuele diagnose te stellen. Tenslotte is er de vraag waarom nou juist jij reageert met deze klachten terwijl jouw partner helemaal geen klachten heeft. De crux zit hem in het vinden van de onbalans en de veroorzakende zwakkere ‘schakel’ in je lijf. Door deze zwakkere schakel te herstellen en de onbalans op te heffen kan het lichaam weer effectief reageren op pollen en zijn de excessieve uitbraken verleden tijd.

Het vinden van deze crux vindt plaats middels een anamnese en irisdiagnose, de behandeling zelf middels kruidengeneesmiddelen, spagyriek en voedingsadviezen. De kunst en de grootsheid van de natuurgeneeskunde zit namelijk in het aansporen van het zelfgenezend vermogen van het lichaam om zichzelf te herstellen.Zijn er nog andere mogelijkheden?


Ja, acupunctuur bijvoorbeeld is een goede acute behandelwijze bij hooikoorts. Het beste is het om vroeg in het seizoen met behandelingen te beginnen; dus nog weken voor de kwaal zich gaat aandienen, maar kan ook bij acute klachten worden ingezet. Ook hier wordt de klacht wordt in een breder perspectief geplaatst.Met voeding


Voedingsaanpassingen kunnen de lever helpen (de aanmaker van histamine).  Minder histaminerijke voedingsmiddelen eten zorgt ervoor dat de lever niet ‘oververhit’ raakt.

In een persoonlijk consult krijgt u uiteraard een op maat gemaakt voedingsadviesWat kunt u verder op ‘niet onderdrukkende manier’ zelf doen?

  

  • Oogbadjes en neusspoelingen
  • Oogcompressen welke een ondersteunende en reinigende werking hebben
  • KeelwikkelsNeem voor meer informatie of een vrijblijvend consult gerust contact met mij op


T: 06 1222 6072


E: info@marjanjanssen.nl