Startpagina
Mail Marjan Janssen
Mail Marjan
Homepage NWP
Wat is CBD?
Natuurlijke EHBO
Startpagina
Marjan Janssen
Praktijkruimte
Contact
Bereikbaarheid
Links
Natuurgeneeskunde
Voeding
Fytotherapie
Bachbloesem
Lichaamsgericht werk
Spagyriek
Toepassingen
Werkwijze
Behandeling
Nazorg
Tarieven
Vergoedingen
Nieuws / Artikelen
Hooikoorts
Luister naar je lichaam
Wat is CBD?
EHBO Op vakantie
Natuurlijke EHBO
Wondverzorging
Brandend maagzuur
Wat laat je.....

Praktijk voor Natuurgeneeskunde

Marjan Janssen

Praktijk voor Natuurgeneeskunde Marjan Janssen  info@marjanjanssen.nl

Aangesloten bij Beroepsvereniging NWP  Lidmaatschapsnummer P1687

EHBO Op vakantie

Een natuurgeneeskundige EHBO doos mee op vakantie!

Zeker tijdens een vakantie gebeuren er vaker kleine ongelukjes, spelen maag- en darmklachten door veranderde voeding snel op, of word je lastiggevallen door insecten. Het is dan handig als je daar snel (en natuurlijk!) op kunt inspelen.

Een EHBO doos met natuurlijke producten kan veel klachten snel en op een natuurlijke manier verhelpen en/of verbeteren. Vaak kun je als je alert reageert op beginnende klachten veel ellende voorkomen.

Vooropgesteld en uiteraard moet je ook in de vakantie bij ernstige klachten en aanhoudende klachten een arts raadplegen!

  

Hebt u meer specifieke klachten zoals bijvoorbeeld vliegangst, of zoekt u iets tegen een eventuele vooorontstekingedselvergiftiging, reisziekte, virale infecties, luchtweg, buikgriep, oorpijn (zwemmen, vliegtuig), , oogirritaties, oogontsteking, een acute zwelling tgv een allergische reactie op een insectensteek of voedsel, acute hooikoorts en allergieën van luchtwegen of een alternatief voor een paracetamol bij pijn, infectieziekten, tandjes doorkomen, oorpijn, …. Neem dan vrijblijvend contact met mij op via info@marjanjanssen.nl.

Zie voor aanvullende tips en verdere informatie over kwaaltjes, ongemakken, wonden, wondverzorging en natuurlijke EHBO mijn website www.marjanjanssen.nlWaar kun je bij een natuurlijke EHBO-doos bijvoorbeeld aan denken, een globale greep uit de veel gebruikte natuurlijke EHBO-middelen.

 • Arnica – Een tubetje Arnicazalf is onontbeerlijk in elk medicijnkastje. Smeer Arnicazalf direct op de pijnlijke plek bij kneuzingen, verstuikingen, uitwendige bloeduitstortingen, dichte botbreuken, maar ook als men bijvoorbeeld het hoofd gestoten heeft, of bij spierpijn en andere bewegingspijnen.

Let op! Belangrijk is wel dat Arnicazalf alleen mag worden aangebracht op een gave huid, dus niet op een huid die een open verwonding heeft!

 • De homeopathische Arnica korreltjes voor inwendig gebruik helpen ook bij slapeloosheid en rusteloosheid wanneer je oververmoeid bent, zoals bijvoorbeeld door jetlag.

  

 • Calendulazalf (Goudsbloem) Een plant die op zichzelf al een complete E.H.B.O.-kit is, heeft een veilige toepasbaarheid en een zeer breed werkingsgebied, wat de Calendula overigens zeer geschikt maakt voor kinderen en oudere mensen. De werking is vooral antiseptisch en verzachtend. Goudsbloem wordt meestal toegepast in de vorm van zalf/balsem, olie, of een tinctuur thee, of aftreksel.
 • Goudsbloemzalf is een eerste middel bij kleine, zelf te behandelen aandoeningen van de huid, als (schaaf) wondjes, zweertjes en brandwondjes, inclusief zonnebrand. Het heeft bloedstelpende en antibacteriële eigenschappen, is werkzaam tegen schimmels en voorkomt infecties.
 • De zeer sterk ontsmettende werking maken Goudsbloem een geweldig kruid om toe te passen bij allerlei ontstekingen en infecties, zowel in - als uitwendig, bijvoorbeeld de Calendula oertinctuur bij middenoorontsteking bij kinderen (gebruik dan 3 x per dag, het aantal druppels dat gelijk staat aan de leeftijd van het kind), maar ook bij steenpuisten en fistels, waar men een kompres van verdunde Calendula oertinctuur op kan doen, nadat men eerst een trekzalf heeft gebruikt (bijvoorbeeld Brandnetel - of Heemstzalf). De Calendulathee is zeer geschikt om infecties aan de ogen mee te behandelen, eerst uitwassen met een sterke thee van Goudsbloem, daarna een kompres met de thee op het aangedane oog.
 • Goudsbloem kan veilig worden toegepast naast antibiotica en andere reguliere middelen, een allergie voor Goudsbloem is heel zeldzaam.

  

 • Tube kleipasta (trekt vuil en splinters naar de oppervlakte, kan ook gebruikt worden als gezichtsmasker) Groene klei is sterk reinigend, rijk aan enzymen en bevat veel heilzame mineralen. Het blijkt een uitzonderlijk goed natuurlijk middel te zijn bij het zuiveren en herstellen van de huid.

  

 • Droge groene of gele klei/leem als poeder werkt licht stoppend, vermindert bacteriën, trekt wonden schoon.

Inwendig werkt groene klei ook reinigend. Het ontgift je lichaam, dat wil zeggen, haalt ongewenste stoffen en bacteriën uit je darmen en maag. 

  

 • Resque remedie van Bach, (ook als crème verkrijgbaar). Resque is een Bach bloesemremedie die diverse emoties kan kalmeren: boosheid, rouw en angst. Het helpt ook bij onrust en slapeloosheid. Gebruik het bijvoorbeeld om een driftbui te kalmeren, of aan uw huisdier tijdens een onweersbui, of aan een volwassene met slaapproblemen. Smeer het op de polsen of slapen van uw kind na een val.
 • Essentiele lavendelolie – een veelzijdig middel; je kunt het gebruiken tegen slapeloosheid, bij angsten, hoofdpijn en (brand-)wonden. Bij de meeste mensen kan het direct op de huid (bijvoorbeeld op de slapen) worden aangebracht. Een druppel doet de zwelling en jeuk van een muggenbeet al verdwijnen. Het heeft ontstekingsremmende en antiseptische eigenschappen.
 • Tea tree olie is eveneens een absolute topper die in ieder medicijnkastje thuishoort. Tea tree olie is vooral bekend als antiseptisch middel. Gebruik het om te voorkomen dat een wond gaat ontsteken. Het bijzondere van Tea treeolie is dat het actief werkzaam is tegen alle soorten ziekteverwekkers, bacteriën, schimmels en virussen, bovendien stimuleert Tea Tree ook nog eens het eigen afweersysteem van het lichaam.

  

 • Toepassing; Tea treeolie is zeer breed toepasbaar bij allerlei infecties en aandoeningen van de huid zoals kleine zweertjes, acne, zwemmerseczeem, blaren, brandwondjes, een vette huid, uitslag door te ruw scheren. Was bijvoorbeeld de huid bij acne, luieruitslag, een vette huid en brandwondjes met een ½ l gekookt water met hierin opgelost 10 druppels Tea Treeolie.
 • Bij blaren en zweertjes kunt u de olie ook onverdund op de aangedane plekken aanbrengen.
 • Bij zwemmerseczeem kunt u voetbaden nemen met hierin opgelost 15 druppels Tea Treeolie.
 • Bij roos of een schilferige hoofdhuid werkt het zeer goed door aan uw normale shampoo een 15-tal druppels Tea Treeolie toe te voegen en hiermee het haar te wassen.
 • Ook bij hoofdluis kan Tea Treeolie succesvol worden toegepast, door eerst het haar te wassen met shampoo met daarin opgelost wat Tea Treeolie (zie roos) en vervolgens nadat het haar is uitgespoeld, het nog een laatste spoeling te geven met een ½ l water met 15 druppels Tea Treeolie en vervolgens het haar in een handdoek te wikkelen en hiermee 1½ tot 2 uur mee te blijven zitten, daarna het haar zorgvuldig uitkammen met een netenkam, de volgende 2 dagen deze handelingen herhalen en daarna na een week nog één keer herhalen, regelmatig het haar wassen met Tea Treeshampoo voorkomt overigens ook hoofdluis.
 • Verder is Tea Treeolie een uitstekend middel om mee te stomen bij verkoudheid, bronchitis, astma en kinkhoest.
 • Stip bij het eerste gevoel van jeuk of branderigheid van een koortslip (Herpes simplex virus type I), aan met de pure Tea Treeolie, er is een grote kans dat het virus dan in de kiem gesmoord wordt, Tea Treeolie geneest de herpesbesmetting niet, maar bestrijdt wel de symptomen.


Let op!

Tea Treeolie is zeer veilig uitwendig, toe te passen, gebruik het niet inwendig. Sommige mensen kunnen net als bij veel andere middelen een allergische reactie vertonen

 • Echinacea purpurea, een van de meest verkochte natuurlijke geneesmiddelen! Echinacea werkt omdat het de natuurlijke weerstand van het lichaam zelf verhoogt. Gewoonlijk wordt de tinctuur gebruikt, maar ook zalven en gels met Echinacea zijn in de handel voor toepassing op de huid.